Κριτικές βιβλίων

Ο Χάρι Πότερ και το τάγμα του φοίνικα – J.K. Rowling


IMG_20160706_115327

Ο Ντάμπλντορ κατέβασε τα χέρια του και κοίταξε τον Χάρι πάνω από τα πολυεστιακά γυαλιά του. «Έφτασε ο καιρός», άρχισε, «να σου πω αυτό που έπρεπε να σου είχα πει πριν από πέντε χρόνια. Κάθισε, σε παρακαλώ, Χάρι. Θα σου τα πω όλα. Σου ζητώ μόνο να κάνεις λίγη υπομονή. Όταν τελειώσω, θα έχεις την ευκαιρία να οργιστείς μαζί μου με την άνεσή σου… να κάνεις ό,τι θέλεις. Δε θα σε εμποδίσω».

Καλοκαίρι, κι ο Χάρι Πότερ έχει βαρεθεί να λαμβάνει παράξενα, ολιγόλογα γράμματα από τους φίλους του. Δε βλέπει την ώρα ν’ αρχίσουν τα σχολεία, για να μάθει τι ήταν αυτό που του κρατούσαν κρυφό τόσο καιρό. Γιατί ο Ρον κι η Ερμιόνη κάτι ξέρουν, κάτι που εκείνος αγνοεί. Το Τάγμα του Φοίνικα ετοιμάζεται για πόλεμο, ενώ εκείνος δεν υποψιάζεται ούτε την ύπαρξή του…

***

Το 5ο βιβλίο του Χάρι Πότερ το ξεκίνησα αρκετό καιρό αφού είχα διαβάσει το 4ο και αυτό ήταν ιδιαίτερα αρνητικό, επειδή είχα βγει, κατά κάποιον τρόπο από τον κόσμο του Χάρι Πότερ. Επίσης δεν το διάβασα μονομιάς. Απλά το ξεκίνησα επειδή τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μου ήθελα να διαβάσω κάτι ανάλαφρο και διασκεδαστικό που θα με έκανε να ξεχάσω διάφορα προβλήματα που αντιμετώπιζα τότε. Λοιπόν το ξεκίνησα, το σταμάτησα, το ξαναξεκίνησα και δεν το άφησα αυτή τη φορά.

Η αρχή του με κούρασε κάπως και γι’ αυτό θεωρώ ότι το σταμάτησε και το συνέχισα αργότερα. Παρόλα αυτά, από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσα να το αφήσω απ’ τα χέρια μου, όπως φυσικά μου συνέβη και με τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς. Επίσης, σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό, έπαιξε και μία φίλη μου που όταν εγώ διάβαζα το 5ο βιβλίο, εκείνη άρχισε να τ’ ακούει από την αρχή σε ακουστική μορφή και κάθε μέρα είχαμε να συζητάμε για τη σειρά.

Γενικά θεωρώ ότι σε αυτό το βιβλίο διεισδύεις ακόμα περισσότερο στην ιστορία του Χάρι. Μαθαίνεις ακόμα περισσότερα πράγματα για το παρελθόν και δένεσαι ακόμα περισσότερο με τους χαρακτήρες. Επίσης είναι η αρχή του κακού και δεν αναφέρομαι στην εμφάνιση του Βόλντεμορτ αλλά στους ξαφνικούς, πολύ ξαφνικούς θανάτους που συμβαίνουν και σε κάνουν να θες να σταματήσεις να διαβάζεις τη συνέχεια, τουλάχιστον εμένα με έκανε να το σκεφτώ πολλές φορές. Θεωρώ ότι αυτό όπως και τα δύο επόμενα βιβλία της σειράς είναι κάπως πιο συνδεδεμένα μεταξύ τους σε σχέση με τα προηγούμενα και αυτό είναι τελικά που σε όλους μας άφησε μία τόσο γλυκιά αίσθηση αυτή η σειρά.

Αυτό που μου έμεινε περισσότερο από αυτό το βιβλίο, πέρα από τα νέα στοιχεία που μάθαμε, ήταν οι τρομερές ατάκες της καθηγήτριας Μαγκόναγκαλ προς την πιο κακιά και σιχαμένη καθηγήτρια που εμφανίζεται στο Χόγκγουαρτς και σε όλους μας θυμίζει λίγο κάποιον καθηγητή που είχαμε στο σχολείο.

Δε θέλω να αναφέρω περισσότερα για το συγκεκριμένο βιβλίο γιατί φοβάμαι ότι θα μαρτυρήσω πράγματα που δεν πρέπει. Εγώ ήξερα ήδη πάρα πολλά πριν το ξεκινήσω και δεν το διάβασα με την ίδια αγωνία που θα το διάβαζα αν δεν τα ήξερα. Παρόλα αυτά, με άγχωσε, με σόκαρε και με συγκίνησε σε πολλά σημεία. Το μόνο του «μείον» ήταν η αρχή του που με κούρασε αλλά το απέδωσα στο γεγονός ότι είχα αφήσει τη σειρά αρκετό καιρό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s