Κριτικές βιβλίων

Γράμμα σε έναν νέο ποιητή – Virginia Woolf


«Αυτό ίσως είναι το έργο σου – να βρεις τη σωστή σχέση ανάμεσα σε πράγματα που φαίνονται αταίριαστα κι ωστόσο έχουν μια μυστηριώδη συγγένεια· να αφομοιώσεις κάθε εμπειρία που σου προσφέρεται, άφοβα, έτσι ώστε το ποίημά σου να αποτελέσει ολότητα, όχι απόσπασμα· να ανα-στοχαστείς την ανθρώπινη ζωή ποιητικά, και να μας δώσεις έτσι ξανά την τραγωδία και την κωμωδία, μέσα από χαρακτήρες που δεν αναπτύσσονται σε μάκρος με τον τρόπο του μυθιστοριογράφου, αλλά συμπτύσσονται και συντίθενται κατά τον τρόπο του ποιητή – αυτό περιμένουμε από σένα. Αλλά καθώς δεν ξέρω τι ακριβώς εννοώ με τη λέξη ‘ρυθμός’, τι εννοώ λέγοντας ‘ζωή’, και σίγουρα δεν είμαι σε θέση να σου πω ποια πράγματα μπορούν να συνδυαστούν μέσα σε ένα ποίημα (αυτό είναι δική σου υπόθεση), και δεδομένου ότι δεν μπορώ να διακρίνω έναν ίαμβο από έναν δάκτυλο, και ως εκ τούτου δεν μπορώ να σε συμβουλεύσω πώς να αναθεωρήσεις και να τροποποιήσεις τους κανόνες και το τυπικό της αρχαίας και μυστηριώδους τέχνης σου, θα περιοριστώ σε θέματα για τα οποία αισθάνομαι πιο σίγουρη…»

To Γράμμα σ’ έναν νέο ποιητή δεν είναι πραγματικό γράμμα. Είναι οι απόψεις της Γουλφ για την ποίηση της νέας γενιάς των Άγγλων ποιητών στις αρχές της δεκαετίας του ’30, υπό μορφήν επιστολής. Η ιδέα ήταν του Τζων Λέιμαν, νεαρού ποιητή και φίλου του ανεψιού της, που είναι και ο ‘παραλήπτης’ της επιστολής.
Με πνευματώδη γλώσσα, περιπαικτική διάθεση και τον πιο ανάλαφρο τρόπο η Βιρτζίνια Γουλφ θέτει και αντιμετωπίζει στο επιστολικό αυτό δοκίμιο, του 1932, ορισμένα από τα πιο καίρια προβλήματα που απασχολούν τη νεότερη ποίηση τα τελευταία εκατό, τουλάχιστον, χρόνια. Κεντρικό το ερώτημα: είναι ακόμη εφικτή η άσκηση της ποιητικής τέχνης στους σύγχρονους καιρούς, στην εποχή της νεοτερικότητας, μετά τον Σαίξπηρ, τον Κητς, τον Σέλλεϋ και τον Βύρωνα; Είναι δυνατή η ανανέωσή της; Η ποίηση ζει ή πέθανε;
Η απάντησή της είναι θετική – υπό προϋποθέσεις…

Το Γράμμα σ’ έναν νέο ποιητή συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή δοκιμίων της Βιρτζίνια Γουλφ The Death of the Moth and Other Essays (1942).

***

Με το που το τελείωσα σου γράφω γι’ αυτό. Τώρα που όλα είναι φρέσκα στο μυαλό μου.

Ένα πολύ μικρό βιβλιαράκι, το πρώτο της Virginia Woolf που διαβάζω και το χρειαζόμουν επειγόντως. Σε αυτό το γράμμα η Virginai Woolf προσπαθεί να μας μεταφέρει τις δυσκολίες ενός ποιητή. Την «κόντρα» ανάμεσα στην ποίηση και την πεζογραφία και τις δύσκολες στιγμές για την ποίηση εκείνη την εποχή. Αφιερώνει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι για να εξηγήσει τη σχέση της πεζογραφίας με την ποίηση και τα άσχημα σχόλια των πεζογράφων για τους ποιητές. Επίσης αναφέρει και μερικά παραδείγματα από ποιήματα των Ώστεν, Σπέντερ και Ντέυ Λιούις που αργότερα έγιναν πολύ πετυχημένοι. Μετά το «Γράμμα σε έναν νέο ποιητή» που ήταν ιδέα του Τζον Λέιμαν που ήταν ποιητής, ήταν να εκδοθεί άλλο ένα βιβλίο με τίτλο «Γράμμα σε μια γηραιά μυθιστοριογράφο» που θα το έγραφε ο Λέιμαν, αλλά δεν έγινε ποτέ.

Η γραφή της εξαιρετική που σε κάνει να μην τη χορταίνεις. Μετά από αυτό σίγουρα θα διαβάσω και κάποιο άλλο δικό της.

«Υπάρχει ένα σκοτεινό δωμάτιο

Με τα παντζούρια κλειστά, η κλειδωμένη 

μήτρα

Όπου το αρνητικό γίνεται θετικό.

Κι ένα άλλο σκοτεινό δωμάτιο

Ο τυφλός σφραγισμένος τάφος

Όπου το θετικό γίνεται αρνητικό.

Εμείς, που έχουμε τη γέννηση και το θάνατο 

στο μεδούλι μας,

Μπορεί να μην ανοίξουμε ποτέ το ένα

Και από το άλλο να μην ξεφύγουμε.

Ότι κι αν κάνουμε, τίποτα

Δεν θα γλυκάνει την πικρή αλήθεια

Ότι αρχίζουμε και τελειώνουμε με βογκητά.»

ΥΓ. Αν έχεις κάποιο δικό της βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή θα το εκτιμούσα πολύ αν μπορούσες να μου το στείλεις.

Advertisements

6 thoughts on “Γράμμα σε έναν νέο ποιητή – Virginia Woolf

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s