Κριτικές βιβλίων

Ο ξένος -Albert Kamus


IMG_20160205_173856[1]

«… Αυτό που θα διαβάσει ο αναγνώστης στον Ξένο είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που, δίχως τίποτα το ηρωικό στη συμπεριφορά του, δέχεται να πεθάνει για την αλήθεια. Ένιωσα εξάλλου την ανάγκη να πω, κι ας μοιάζει παράδοξο, πως προσπάθησα ν’ αποδώσω με τον ήρωά μου το μόνο Χριστό που μας αξίζει. Είναι φανερό λοιπόν, μετά τις εξηγήσεις μου, ότι το είπα χωρίς πρόθεση βλασφημίας, απλώς και μόνο με την κάπως ειρωνική τρυφερότητα που δικαιούται να νιώθει ένας καλλιτέχνης για τα πρόσωπα που δημιουργεί».
ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ, 1954

***

Αυτό το βιβλίο με προβλημάτισε πάρα πολύ. Ήθελα πολύ καιρό να το διαβάσω, αλλά είχα κάποιους ενδοιασμούς. Θεωρούσα ότι δεν ήμουν έτοιμη γι’ αυτό. Επίσης είχα μεγάλη περιέργεια να δω αν θα μου προκαλέσει όλα αυτά τα συναισθήματα που προκάλεσε σε πολλούς αναγνώστες.

Μία πραγματικά μοναχική και αρκετά καταθλιπτική ιστορία, που ενώ δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, δηλαδή δεν έχει αγωνία ή ανατροπές που σε κάνουν να θες να το καταβροχθίσεις για να μάθεις τι θα γίνει στην συνέχεια, σου δημιουργεί τόσα πολλά συναισθήματα.

Συνεχώς συμβαίνουν στην ιστορία πράγματα κόντρα σε άλλα και ο ήρωας βρίσκεται σε μία συνεχή πάλη με τον εαυτό του αλλά και με την κοινωνία.

Η ιστορία ξεκινά με τον θάνατο της μητέρας του πρωταγωνιστή και με αυτό το γεγονός ουσιαστικά ξεκινούν όλα. Αποκαλεί τη μητέρα του «μαμά» παρόλα αυτά μας δείχνει με τη συμπεριφορά του ότι δεν του κόστισε καθόλου που έχασε τη μητέρα του, δεν δείχνει κάποιο συναίσθημα ή τουλάχιστον δεν μπορεί να το εξωτερικεύσει. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σε άλλα μέρη της ιστορίας. Ο πρωταγωνιστής δεν δείχνει κανένα συναίσθημα ούτε καν για την αγαπημένη του. Τα αντιμετωπίζει όλα με μία κυνικότητα. Ένας άνθρωπος κενός που ακόμα κι όταν διαπράττει ένα έγκλημα είναι σαν να μην έχει συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει. Αναπνέει αλλά δεν ζει. Ένας ξένος για όλους.

Είναι ένα αρκετά «βαρύ» και καταθλιπτικό βιβλίο αν και πολύ εύκολα γραμμένο. Σίγουρα θα σε βάλει στην διαδικασία να σκεφτείς πολλά για την κοινωνία, τις σχέσεις και τη μοναξιά που αντιμετωπίζουμε στην ουσία σε όλη μας τη ζωή. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσεις.

Advertisements

9 thoughts on “Ο ξένος -Albert Kamus

 1. Είναι ένα βιβλίο που γεννάει πολλές συζητήσεις. Εμένα νιώθω πως με έχει στιγματίσει. Και δεν είναι πολύ ενδιαφέρον το πόσο διαφορετικά συναισθήματα δημιουργεί από αναγνώστη σε αναγνώστη, τις διαφορετικές ερμηνείες που δίνει ο καθένας για τον χαρακτήρα του Μερσώ;
  Προσωπικά, δεν βρίσκω τον πρωταγωνιστή κυνικό, ούτε αναίσθητο. Θεωρώ πως απλά ξεγυμνώνει τα συναισθήματα από κάθε κοινωνική παραδοχή και τα κοιτάει στη ρίζα τους, μέσα από κανένα πρίσμα, χωρίς να συμπεριφέρεται όπως θα ήταν φυσιολογικό, σύμφωνα με τα κοινωνικά δεδομένα.
  Σίγουρα είναι ένα βιβλίο που θα ξαναδιαβάσω. Δεν πιστεύω πως αρκεί μία, ούτε καν δύο αναγνώσεις!

  1. Τα παραπάνω λόγια με εκφράζουν ιδιαίτερα. 🙂

   Ο Μερσώ εκδηλώνει τα συναισθήματά του με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό από τον συμβατικό, αλλά αυτό δεν ακυρώνει την ύπαρξή τους. Ο θαυμασμός προς την αγαπημένη του, για το χαμόγελό της ή την αλμύρα πάνω στο σώμα της, η επιλογή του να αρνηθεί μια μετάθεση στο Παρίσι, επειδή εκεί οι άνθρωποι είναι «λευκοί» κι εκείνος προτιμά τη θάλασσα, όλες αυτές οι πτυχές αποκαλύπτουν έναν ευαίσθητο άνθρωπο που αναγνωρίζει το ωραίο και δένεται με τη φύση.

   Ο Ξένος, παρά την απλή γλώσσα στην οποία είναι γραμμένος, επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις και αναλύσεις. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα βιβλίο που αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη κάθε φορά.

  2. Μου αρέσουν πολύ όσα είπατε και οι δύο και οι ερμηνείες που δώσατε. Όσο όμως το διάβαζα θεωρούσα τον Μερσώ ως έναν άνθρωπο μόνο που είναι σαν να έχει στερέψει από συναισθήματα. Πάντως ότι υπάρχουν πολλές απόψεις γι’ αυτό, είναι που κάνει το βιβλίο τόσο ξεχωριστό!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s