Διάφορα

Trick or Treat?


Σήμερα διάβασα για το Halloween. Για να πω την αλήθεια ποτέ δε με ενθουσίαζε αυτή η γιορτή. Ούτε οι τρομακτικές μεταμφιέσεις, ούτε η ιδέα των παιδιών στον δρόμο. Γενικά προτιμώ τις απόκριες. Νομίζω ότι έχουν περισσότερη πλάκα.  Επειδή όμως όλες αυτές τις μέρες ακούω συνέχεια γι’ αυτό, αποφάσισα να ενημερωθώ παραπάνω γι’ αυτή τη γιορτή και να πω μερικά πράγματα και σε ‘σένα.

large

Το Halloween γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου και όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, τα παιδιά μεταμφιέζονται και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να μαζέψουν όμορφα γλυκίσματα. Πέρα όμως από αυτό, γνωρίζεις κάτι άλλο γι’ αυτήν τη γιορτή;

Το Halloween αποτελεί ουσιαστικά εξέλιξη κέλτικης γιορτής για τον θεό του κάτω κόσμου. Για τους Κέλτες αυτή η γιορτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Επίσης η αλλαγή αυτή ήταν και μία γέφυρα ανάμεσα στον πάνω και τον κάτω κόσμο.

halloween

Όσον αφορά τις περίφημες κολοκύθες που όλοι θαυμάζουμε την ημέρα του Halloween, προέρχονται από έναν ιρλανδικό μύθο, που αφορά τον τσιγγούνη και πειραχτήρι Τζακ. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Τζακ είχε καλέσει τον διάβολο να πιουν ένα ποτό. Ο Τζακ όμως επειδή δεν ήθελε να πληρώσει για το ποτό του, έπεισε τον διάβολο να μεταμορφωθεί ο ίδιος σε νόμισμα ώστε να πληρώσουν. Όπως κι έγινε, αλλά ο Τζακ αντί να πληρώσει κράτησε το νόμισμα δίπλα σ’ έναν σταυρό κι έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να μεταμορφωθεί και πάλι. Μετά από πολλά παρακάλια, ο Τζακ αποφάσισε να τον αφήσει αλλά πρώτα να του δώσει μία υπόσχεση. Δεν θα μπορούσε να τον ενοχλήσει για έναν χρόνο και ούτε θα μπορούσε να διεκδικήσει την ψυχή του όταν θα πέθαινε. Όταν πέρασε αυτό το διάστημα που είχαν συμφωνήσει, όταν ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο, εμφανίστηκε μπροστά του ο διάβολος. Τότε ο Τζακ του ζήτησε ν’ ανέβει στο δέντρο και να κόψει ο φρούτο. Όταν ο διάβολος το έκανε εκείνος σκάλισε έναν σταυρό στο δέντρο. Έτσι παγιδεύτηκε και για δεύτερη φορά παρακάλεσε τον Τζακ να τον ελευθερώσει. Έτσι κι έγινε με τη συμφωνία ότι δε θα τον ενοχλήσει για δέκα χρόνια. Πέρασαν πολλά χρόνια και ο Τζακ πέθανε. Τότε πήγε στον παράδεισο αλλά ο θεός δεν τον δέχτηκε επειδή ήταν κακός άνθρωπος και τον έστειλε στην κόλαση. Όμως αυτή τη φορά τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τον Τζακ. Ούτε ο διάβολος τον δέχτηκε κι έτσι τον έδιωξε. Τότε ο Τζακ είπε στον διάβολο: «Πώς θα φύγω; Έξω έχει σκοτεινιάσει πια». Έτσι ο διάβολος του έδωσε έναν αναμμένο κάρβουνο για να βλέπει. Τότε ο Τζακ έβγαλε ένα ραπάνι που είχε μαζί του και αφού το χάραξε, έβαλε μέσα του το κάρβουνο. Από τότε ο Τζακ περιπλανιέται μη μπορώντας να βρει μέρος για να αναπαύσει την ψυχή του. Έτσι κάθε Halloween οι Ιρλανδοί χάραζαν ραπάνια, πατάτες, κολοκύθες, βάζανε μέσα ένα κερί και το τοποθετούσαν στα παράθυρα για να κρατάνε μακριά τα κακά πνεύματα και κυρίως τον πειραχτήρι Τζακ.

Advertisements

2 thoughts on “Trick or Treat?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s