Κριτικές βιβλίων

All You Zombies – Robert A. Heinlein


17238487

A young man walks into a bar and meets a time-traveling bartender whose origins — and relation to the young man — are more convoluted and stranger than the snake-swallowing-his-tail ring on the barkeep’s finger.

Robert A. Heinlein’s «All You Zombies—» is considered one of the most influential and thought-provoking short stories ever to tackle the mind-bending nature and paradoxes of time travel.

***

Μία μικρή ιστορία φαντασίας που έτυχε να τη διαβάσω αφού πρώτα είδα την εκπληκτική ταινία «Predestination» που βασίστηκε σε αυτήν. Αν μετά το τέλος της ταινίας δεν είχα αφήσει να παίζουν οι τίτλοι τέλους, δε θα είχα μάθει ποτέ για την ιστορία που έγραψε το 1960 ο Heinlein και εκδόθηκε σε ένα περιοδικό σχετικό με επιστημονική φαντασία.

Η ταινία με άφησε με ανοιχτό το στόμα κι έτσι έψαξα και την ιστορία στην οποία βασίστηκε. Έμεινα για δεύτερη φορά το ίδιο βράδυ με ανοιχτό το στόμα, όταν ανακάλυψα ότι ιστορία ήταν μονάχα εννέα σελίδες. Μα πού τα χώρεσε όλα αυτά; Κι όμως. Πολλά φυσικά τα πρόσθεσαν για να καταλάβει ο θεατής περισσότερα πράγματα και για να γεμίσει και η ταινία, αλλά και η ιστορία ήταν φανταστική. Ταξίδια στον χρόνο, πολλά ερωτηματικά, φανταστική αρχή, τέλειο τέλος! Τι άλλο θες;

Ο τίτλος της ιστορίας δε θα έλεγα ότι της ταιριάζει απόλυτα, αλλά όταν κάτσεις και το σκεφτείς λίγο παραπάνω θα μπορέσεις να δώσεις κάποια εξήγηση και για αυτό.

«I was no longer a woman… and I didn’t know how to be a man.»

Αν σου αρέσουν οι ανατροπές, εδώ θα συναντήσεις πολλές. Η αλήθεια είναι ότι θα σου πρότεινα όχι μόνο να διαβάσεις την ιστορία, αλλά αφού δεις και την ταινία να τη διαβάσεις άλλη μία φορά. Αυτό γιατί η ιστορία είναι μικρή και τα ερωτήματα πολλά, ενώ στην ταινία θα σου λυθούν όλες οι απορίες. Κάν’ το και θα καταλάβεις γιατί στο λέω. Και πίστεψέ με στο τέλος θα μείνεις κι εσύ με το στόμα ανοιχτό.

Laws of time:

-Never do yesterday what should be done tomorrow.

-If at last you do succed, never try again.

-A stitch in time saver nine billion.

-A paradox may be paradoctored.

-Ancestors are just people.

-Even Jove nods.

Advertisements

5 thoughts on “All You Zombies – Robert A. Heinlein

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s