Κριτικές βιβλίων

Φαρενάιτ 451 – Ray Bradbury


spapfar1-thumb-large

Διεθνώς καταξιωμένο, με περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα σε κυκλοφορία, το κλασικό μυθιστόρημα του Ρέυ Μπράντμπερυ «Φαρενάιτ 451» είναι μια ιστορία για τη λογοκρισία και τους ανθρώπους που την αψηφούν -ένα βιβλίο εξίσου επίκαιρο σήμερα με την εποχή που πρωτοεκδόθηκε περίπου πριν από εξήντα χρόνια.

«Το σύστημα ήταν απλό. Όλοι το καταλάβαιναν. Τα βιβλία έπρεπε να καούν, μαζί με τα σπίτια όπου ήταν κρυμμένα».

Ο Γκάυ Μόνταγκ ήταν πυρονόμος και η δουλειά του ήταν να βάζει φωτιά. Το απολάμβανε να βάζει φωτιά. Επί δέκα χρόνια έκανε αυτή την εργασία και δεν τον προβλημάτισε ποτέ η ευχαρίστηση που ένιωθε κατά τις νυχτερινές επιδρομές ή η χαρά του όταν έβλεπε τις σελίδες να παραδίδονται στις φλόγες… Δεν τον προβλημάτιζε τίποτε έως ότου συνάντησε ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι που του μίλησε για το παρελθόν, για τον καιρό που οι άνθρωποι δεν φοβόνταν. Και κατόπιν συνάντησε έναν καθηγητή που του μίλησε για το μέλλον, για τις μέρες που οι άνθρωποι θα μπορούν να σκέφτονται. Αίφνης, ο Γκάυ Μόνταγκ συνειδητοποίησε τι έπρεπε να κάνει…

Η ρωμαλέα και ποιητική πρόζα του Μπράντμπερυ και η ασυνήθιστη διορατικότητά του όσον αφορά τις δυνατότητες της τεχνολογίας συνδυάζονται και συνθέτουν μια προφητική αφήγηση για την υποδούλωση του δυτικού πολιτισμού στα μήντια, στα ναρκωτικά και στον κομφορμισμό -μια αφήγηση εφάμιλλη του «1984» του Όργουελ και του «Θαυμαστός καινούργιος κόσμος» του Χάξλεϋ.

«Μια ιστορία που αναστατώνει τον αναγνώστη καθώς εξερευνά το τι συμβαίνει όταν η άγνοια -στην πιο ακραία μορφή της- θεωρείται αρετή»

***

«Φαρενάιτ 451 – …η θερμοκρασία στην οποία το χαρτί των βιβλίων πιάνει φωτιά και καίγεται…»

Το «Φαρενάιτ 451» ήταν ένα βιβλίο που ήθελα να διαβάσω εδώ και αρκετά χρόνια. Πάντα όμως θεωρούσα ότι κάποια μεγάλα, κλασσικά βιβλία πρέπει να τα διαβάζεις την κατάλληλη στιγμή. Όταν νιώθεις έτοιμος και ανοιχτός να τα δεχθείς στην ψυχή σου και την καρδιά σου. Ένα από αυτά τα βιβλία ήταν και αυτό. Ένα κλασσικά βιβλίο, τόσο μπροστά από την εποχή του. Πριν λοιπόν από κάποιους μήνες πήρα την απόφαση να το αγοράσω για να το διαβάζω. Το ξεκίνησα σχεδόν αμέσως και το απόλαυσα αρκετά. Όχι βέβαια όσο περίμενα μιας και δε με συνεπήρε η ιστορία του, αλλά γενικά με ικανοποίησε. Εξάλλου από τέτοιου είδους κλασσικά βιβλία, δεν περιμένω τόσο να μην μπορώ να τ’ αφήσω από τα χέρια μου, όπως για παράδειγμα ένα βιβλίο φαντασίας, αλλά να μάθω και να δω πράγματα, να σκεφτώ και να αναθεωρήσω πολλά. Αυτά μου τα πρόσφερε και με το παραπάνω αυτό το βιβλίο. Πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν δεν υπήρχαν βιβλία ή αν απαγορεύονταν; Αν όλοι ήμασταν στα χέρια των ΜΜΜ και δε  γνωρίζαμε τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο; Το αγάπησα περισσότερο όταν με έκανε να ανατριχιάσω ολόκληρη με την ιστορία μιας γυναίκας που προτίμησε να πεθάνει παρά να ζήσει σε έναν κόσμο χωρίς τα βιβλία της, χωρίς τη γνώση. Πραγματικά εξεπλάγην με το πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν ο Bradbury και πόσο πολύ με έκανε να αναρωτηθώ για πράγματα της εποχής μας. Μπορεί το βιβλίο αυτό να είναι μυθιστόρημα, αλλά αν το σκεφτείς δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Επίσης, μου έκανε εντύπωση που ένα τέτοιο αριστούργημα γράφτηκε σε μία νοικιασμένη γραφομηχανή, όπως αναφέρει στον πρόλογό του ο συγγραφέας. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες αναφέρονται στη νέα εισαγωγή του βιβλίο και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Το βιβλίο μπορείς να το βρεις από τις εκδόσεις Άγρα και εκτός από την ιστορία «Φαρενάιτ 451» θα βρεις και επιπλέον υλικό και πρόσθετα επιλογικά κείμενα που έγραψε για κάποιες νέες εκδόσεις του βιβλίου. Επίσης η νέα εισαγωγή προστέθηκε στο βιβλίο το 2003 με την επετειακή επανέκδοσή του για τα 50 χρόνια ύπαρξής του.

Advertisements

One thought on “Φαρενάιτ 451 – Ray Bradbury

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s