Κριτικές βιβλίων

Η φάρμα των ζώων – George Orwell


Στη Φάρμα των ζώων ο Όργουελ σατιρίζει τη ρωσική επανάσταση και τη Ρωσία των μετεπαναστατικών χρόνων, κατ επέκταση όμως και κάθε επανάσταση. Στο αγρόκτημα του κυρίου Τζόουνς τα ζώα με επικεφαλής τα γουρούνια, επαναστατούν εναντίον των ανθρώπων και τους διώχνουν. Τα γουρούνια όμως, και ο αρχηγός τους, ο Ναπολέων, δεν αργούν να διαφθαρούν από την εξουσία και μια νέα τυραννία παίρνει τη θέση της παλιάς. Το τελικό σύνθημα είναι Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα.

Επιτέλους το διάβασα! Θεωρώ ότι υπάρχουν κάποια βιβλία που καλό θα ήταν να έχουμε διαβάσει όλοι μας, ακόμα κι αν δεν είναι και τόσο του στυλ μας. Ένα από αυτά είναι για μένα και «Η φάρμα των ζώων». Μία αλληγορία με άκρος πολιτικό περιεχόμενο. Ένα βιβλίο, κατά τη γνώμη μου, για όλες τις ηλικίες. Είναι γραμμένο πολύ απλοϊκά και λόγω της αλληγορίας γίνεται ακόμα πιο απλό στην κατανόηση από τις πιο μικρές ηλικίες. Μέσα από αυτό θα καταλάβαινε ακόμα και ένα παιδί κατά τη γνώμη μου διάφορα καθεστώτα, διαβάζοντας μία ιστορία με ζώα.

Η επιλογή των ζώων για τους ρόλους δεν είναι καθόλου τυχαίος. Δεν μπόρεσα να παραβλέψω την επιλογή των γουρουνιών στον κυρίαρχο κατά τη γνώμη μου ρόλο. Εκείνα ξεκίνησαν την επανάσταση και εκείνα κατέστρεψαν τα πάντα στο τέλος. Μα μοιάζουν τόσο πολύ με τους ανθρώπους…

Στην αρχή μου φάνηκε αρκετά απλό και θεώρησα ότι δε θα με ενθουσιάσει, αλλά όταν το τελείωσα συνειδητοποίησα πόσα μου άφησε. Είναι σίγουρα ένα βιβλίο που θα πρέπει να διαβάσει ο καθένας. Να δει πόσα κοινά έχει με τη δική μας κοινωνία, με τα καθεστώτα του παρελθόντος αλλά και του παρόντος. Θα σε συγκινήσει,  πολλές φορές θα κουνήσεις καταφατικά το κεφάλι μιας και θα βρεις πολλά σημεία που θα αναγνωρίσεις, θα συνειδητοποιήσεις πολλά και θα καταλάβεις ακόμα περισσότερα από ένα μόνο μικρό, πολύ μικρό βιβλιαράκι.

Διάβασέ το και δε θα το μετανιώσεις!

Advertisements

4 thoughts on “Η φάρμα των ζώων – George Orwell

  1. Μια καταπληκτική αλληγορία όπως γράφεις που πρέπει να την έχουμε διαβάσει όλοι. Γιατί αν και παρουσιάζεται απλοϊκά παίρνει πολύ βαθιά νοήματα που μάλλον δεν έχουμε πάρει και χαμπάρι όπως αποδεικνύουν οι καιροί…

  2. Μου είχε αρέσει και μένα πάρα πολύ και είναι από τα βιβλία που σου αφήνουν κάτι για καιρό… Να διαβάσεις και το 1984 του Orwell, αξίζει πραγματικά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s