Κριτικές βιβλίων

Kino – Haruki Murakami


150223_r26182-881Το διήγημα «Kino» το βρήκα εντελώς τυχαία μία μέρα που διάβαζα διάφορα κείμενα στη σελίδα so much reading. Ένα από αυτά λοιπόν έλεγε για κάποια διηγήματα που υπάρχουν δωρεάν σε κάποιες σελίδες. Μόλις είδα Haruki Murakami όπως καταλαβαίνεις πέταξα τη σκούφια μου. Ήθελα απλά να διαβάσω μερικές σελίδες να δω αν μου αρέσει. Τελικά δεν σταμάτησα στις μερικές σελίδες. Βέβαια ήταν αρκετά μικρούλι αν και κουραστικό μιας και το διάβαζα στο κινητό.

Ο Kino είναι ένα προδομένος άντρας ο οποίος αποφασίζει να ανοίξει ένα μπαρ. Εκεί γνωρίζει κάποιους ανθρώπους που τον κάνουν να καταλάβει ότι πραγματικά είναι πολύ δυστυχισμένος και πολύ πληγωμένος και πολύ μόνος.

Ο Haruki Murakami θεωρώ πραγματικά πώς έχει μία ικανότητα να σε μαγεύει με τις όχι και τόσο φανταστικές ιστορίες του. Δηλαδή, για να το εξηγήσω λίγο καλύτερα. Τα βιβλία του ενώ μου έχουν κάνει μεγάλη εντύπωση, λόγω της πρωτοτυπίας τους, δε θεωρώ ότι σου δημιουργούν αγωνία για τη συνέχεια ή συγκίνηση, όπως δημιουργούν άλλα βιβλία. Παρόλα αυτά, όσα βιβλία του έχω διαβάσει τα έχω αγαπήσει ιδιαίτερα και είναι μέσα στα αγαπημένα μου, όπως το 1Q84. Οι ιστορίες του είναι πολύ παράξενες και όμως σε πείθει ότι είναι πραγματικότητα, δε σου φαίνεται κάτι που διαβάσεις παράξενο ακόμα κι αν σου περιγράφει έναν κόσμο με δύο φεγγάρια ή μικρά ανθρωπάκια. Αυτό το διήγημα ήταν ιδιαίτερα απλό κι όμως έκρυβε συναισθήματα και καταστάσεις που πονάνε. Η απίστευτα μελαγχολική γραφή και ατμόσφαιρα με συνεπήρε. Υπήρχε μία ατμόσφαιρα μυστηρίου χωρίς όμως να έχει γίνει κάτι συνταρακτικό ή να θέλει να αποκαλύψει κάτι τέτοιο. Και στο τέλος έρχεται η εξιλέωση για το ήρωα. Αν έχεις λίγο χρόνο αξίζει να το διαβάσεις. Είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του Haruki Murakami. Έχει όλα όσα αγαπώ σε αυτόν, ακόμα και γάτα, μέσα σε ένα μικρό διήγημα. Αναφέρω τη γάτα γιατί ο Murakami έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις γάτες που τις αναφέρει στα περισσότερα βιβλία του. Θα το βρεις στη σελίδα The New Yorker.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s