Κριτικές βιβλίων

Ανεμοδαρμένα Ύψη – Έμυλι Μπροντέ


Περίμενα πώς και πώς να γράψω γι’ αυτό το βιβλίο. Το έχω τελειώσει εδώ και αρκετό καιρό αλλά δεν είχα όσο χρόνο θα ήθελα για να γράψω γι’ αυτό. Άρχισα να το διαβάζω λόγω της σειράς Downton Abbey. Μου άρεσε τόσο πολύ που ήθελα να διαβάσω κάτι σχετικό με εκείνη την εποχή. Έτσι ανάμεσα σε πολλά βιβλία που μου πρότειναν φίλοι και γνωστοί επέλεξα τα ανεμοδαρμένα ύψη. Έψαξα αρκετά μέχρι να αποφασίσω ποια έκδοση θα πάρω και τελικά νομίζω ότι κατέληξα στην καλύτερη. Εκδόσεις Άγρα. Όχι μόνο έχουν μία υπέροχη μετάφραση αλλά στις πρώτες σελίδες θα βρείτε εικόνες από τις ταινίες που γυρίστηκαν βασισμένες στο βιβλίο, από που εμπνεύστηκε η Έμυλι Μπροντέ τα τοπία που αναφέρει, όπως και διάφορα στοιχεία για τη ζωή της, όπως και της οικογένειάς της.

IMG_20150305_144411

Όσον αφορά το βιβλίο, αρχικά το άρχισα με μεγάλο ενθουσιασμό που όταν έφτασα περίπου στη μέσα έφυγε. Δυστυχώς θεωρώ ότι περίπου στη μέση έκανε μία αρκετά μεγάλη κοιλιά, όχι όμως τόση ώστε να του βάλω λιγότερο από 5 αστεράκια στο goodreads και να μην μπει στη λίστα με τ’ αγαπημένα μου βιβλία. Τα ανεμοδαρμένα ύψη λοιπόν για όσους δε γνωρίζουν είναι μία ιστορία αγάπης που δεν τελείωσε ποτέ και ταυτόχρονα μια ιστορία μίσους και πόνου. Ακόμα μερικές φορές σκέφτομαι τι διάβασα σε αυτό το βιβλίο και μετά ότι γράφτηκε τόσο παλιά από μία γυναίκα. Τότε οι γυναίκες δεν ήταν όπως σήμερα, κι όμως η Έμυλι Μπροντέ έγραψε αυτό το αριστούργημα κατά τη γνώμη μου, που όπως θα δεις αν αγοράσεις το βιβλίο από τις εκδόσεις Άγρα, δεν έλαβε από όλους καλές κριτικές. Μέσα από αυτό το βιβλίο ήρθε στην επιφάνεια ένα ερώτημα που είχα ακούσει και μελετήσει στο 1ο έτος της σχολής μου. Ο άνθρωπος γεννιέται ή γίνεται; Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένας άνθρωπος γεννιέται κακός ή τον κάνουν κακό οι συγκυρίες, οι καταστάσεις και ο τρόπος που μεγάλωσε; Λοιπόν βάση των όσων διάβασα σε αυτό το βιβλίο ήρθα πολύ πιο κοντά στην άποψη ότι ένας άνθρωπος αλλάζει, δημιουργείται, διαμορφώνεται. Δε γεννιέται κακός ή καλός, ο τρόπος που μεγαλώνει τον πλάθει και συνεχώς  εξελίσσεται. Όχι φυσικά ότι δεν είχα αυτή την άποψη και παλαιότερα, απλά αυτό το βιβλίο ήταν ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα που ήρθε για να επιβεβαιώσει αυτήν την άποψη.

Αν λοιπόν θα σου άρεσε να διαβάσεις μία ιστορία αγάπης και ταυτόχρονα μια αρκετά σκοτεινή ιστορία, γεμάτη πόνο, μίσος και εκδίκηση είναι το καταλληλότερο βιβλίο για σένα. Στο τέλος, πιστεύω θα αναρωτιέσαι ποιος ήταν ο αγαπημένος σου χαρακτήρας, γιατί όλοι ήταν τόσο ξεχωριστοί και ιδιαίτεροι. Εγώ στο τέλος αισθανόμουν ότι ήθελα να τους παρηγορήσω και να τους πως ότι θα πάνε όλα καλά. Διάβασέ το και θα με καταλάβεις. Και για όσους το έχουν διαβάσει θα ήθελα πολύ να μάθω την άποψή τους.

Advertisements

2 thoughts on “Ανεμοδαρμένα Ύψη – Έμυλι Μπροντέ

  1. Αν έχεις χρόνο, μπορείς να δεις το πιο πρόσφατο adapatation του: http://www.imdb.com/title/tt1181614/ είναι αρκετά παράξενο, όχι ακριβώς πιστό, αλλά η εικόνα και η μουσική του είναι υπέροχη. Φοβερά ατμοσφαιρικό (αλλά και τρομερά αργό επίσης -σε προειδοποιώ:p)

    1. Ήθελα να δω μία από τις ταινίες που είναι πιο παλιά, αλλά αφού μου προτείνεις τη νεότερη προσαρμογή, θα δω αυτή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s