Κριτικές βιβλίων

22/11/63 – Stephen King


22/11/63 Stephen King
22/11/63
Stephen King

22/11/63 του Stephen King

Σελίδες: 848

Εκδοτικός Οίκος: Bell

Εκδόθηκε : 8 Νοεμβρίου το 2011

Είδος: Θρίλερ, Επιστημονική Φαντασία

Περίληψη: Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 τρεις πυροβολισμοί αντήχησαν στο Ντάλας. Ο Πρόεδρος Κένεντι έπεσε νεκρός, και άλλαξε ολόκληρος ο κόσμος. Κι αν κάποιος μπορούσε να γυρίσει πίσω και να τον αλλάξει ξανά…; Ο τριανταπεντάχρονος καθηγητής αγγλικής φιλολογίας Τζέικ Έπινγκ ζει ήσυχα στο Λίσμπον Φολς του Μέιν. Ώσπου μια μέρα, ο φίλος του ο Αλ του εκμυστηρεύεται ένα μυστικό… Η αποθήκη στο μικρό εστιατόριό του είναι μια πύλη στο χρόνο –βγάζει σε μια συγκεκριμένη μέρα του 1958. Κι ο Αλ κάνει στον Τζέικ μια παράξενη πρόταση: Να γυρίσει στο παρελθόν και να προσπαθήσει να αποτρέψει τη δολοφονία του Κένεντι. Ο Τζέικ έχει πολλούς λόγους να δεχτεί. Κι έτσι ξεκινάει μια καινούρια ζωή σ’ ένα διαφορετικό κόσμο, τον κόσμο του Αϊζενχάουερ και του Έλβις, όπου τα αμερικάνικα αυτοκίνητα είναι τεράστια, τα κορίτσια φοράνε σοσόνια και το κάπνισμα επιτρέπεται παντού. Σ’ αυτό τον κόσμο ο Τζον Κένεντι είναι ακόμη ένας νέος γερουσιαστής κι ο Τζέικ, στην καινούρια του πόλη, ερωτεύεται επικίνδυνα μια όμορφη βιβλιοθηκάριο. Κανείς δεν έχει ακούσει να μιλάνε για τον διαταραγμένο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, αλλά, αναπόφευκτα, κάθε βήμα οδηγεί σ’ αυτόν και στο Ντάλας, όπου το παρελθόν γίνεται ασφυκτικά αγωνιώδες και η Ιστορία μπορεί να πάψει πια να είναι όπως την ξέρουμε.
Το ταξίδι στο χρόνο δεν ήταν ποτέ τόσο πιστευτό. Ούτε τόσο τρομακτικό.

Αστέρια Goodreads: 4.23

Αστέρια δικά μου: 5

Αυτό το βιβλίο έπεσε στα χέρια μου πραγματικά κατά τύχη. Θα τα εξηγήσω λοιπόν όλα από την αρχή…

Ήταν Ιούλιος… ήμουν διακοπές… ήλιος… θάλασσα… κι εγώ δεν είχα βιβλίο να διαβάσω στην παραλία. Για μένα ήταν πραγματικά τραγικό, γιατί δεν κάνω ποτέ κάτι τέτοιο. Τι να κάνω λοιπόν, τι να κάνω… Ευτυχώς πάνω στον πανικό μου βρήκα εκεί κοντά ένα μικρό παντοπωλείο που πούλαγε και μερικά βιβλία. Τότε πέφτει το μάτι μου στο «22/11/63» και στον «Θόλο» του Stephen King. Η αλήθεια είναι ότι παλαιότερα είχα δοκιμάσει να διαβάσω βιβλία του Stephen King αλλά μου είχαν φανεί πολύ κουραστικά, λόγω της απίστευτα λεπτομερούς περιγραφής των γεγονότων και κυρίως των χαρακτήρων. Τουλάχιστον αυτή τη δικαιολογία έλεγα σε όσους με ρωτούσαν γιατί όσα βιβλία του είχα αρχίσει, τα άφηνα στη μέση. Χωρίς να έχω λοιπόν άλλη επιλογή αγόρασα το «22/11/63». Η αλήθεια είναι ότι το διάβασα με αρκετά μεγάλα διαλείμματα αλλά αυτό δε με έκανε να το βαρεθώ, ούτε να ξεχάσω τι γινόταν στην υπόθεση. Ας μπω λοιπόν, μετά από αυτή τη μικρή περιγραφή του πώς έπεσε στα χέρια μου αυτό το βιβλίο, στη βασική ανάλυση του βιβλίου πάντα σύμφωνα με τη δική μου άποψη.

Ας αρχίσω πρώτα από το εξωτερικό του. Το εξώφυλλο ενώ δε μ’ εντυπωσίασε αρχικά, νομίζω πως είναι το καταλληλότερο γι’ αυτό που περιγράφεται μέσα σε αυτό το βιβλίο. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι περιέχει αποκόμματα από εφημερίδες της εποχής, που η αλήθεια είναι πως έκατσα αρκετή ώρα και χάζευα. Επίσης και ο τίτλος είναι πολύ ταιριαστός μιας και είναι η ημερομηνία της δολοφονίας του Κένεντι και αυτό είναι  και το βασικότερο γεγονός που από την αρχή απασχολεί τον ήρωα του βιβλίου. Το επόμενο βήμα στο να πάρει κάποιος ένα βιβλίο είναι ,όπως είχα πει και στο πώς βαθμολογώ τα βιβλία, η περίληψη στο οπισθόφυλλο. Αν και ικανοποιητική όταν την είχα πρωτοδιαβάσει δεν μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον. Έλεγα «εντάξει αρκετά καλή, αλλά τι ενδιαφέρον μπορεί να έχει κάποιος που πηγαίνει στο παρελθόν για να σώσει τον Κένεντι;» Κι όμως τα πράγματα μέσα στο βιβλίο δεν ήταν και τόσο απλά. Εντάξει βέβαια υπήρχε η αμερικάνικη υπερβολή του τύπου «Αν σωζόταν ο Κένεντι θα άλλαζε ο κόσμος» αλλά αυτό το παρέβλεψα επειδή και ο ίδιος ο King είναι Αμερικάνος και είναι κάπως φυσιολογικό. Εξάλλου το έχουν λίγο πολύ το ίδιο σε ό,τι φτιάχνουν… πχ. ταινίες, σειρές, βιβλία κτλ.

Όταν λοιπόν πήρα την απόφαση να το αγοράσω, άρχισα να το διαβάζω με κάποια επιφύλαξη επειδή όπως ανέφερα και παραπάνω είχα προσπαθήσει και στο παρελθόν να διαβάσω βιβλία του King και με είχαν κουράσει απίστευτα. Το συγκεκριμένο όμως βιβλίο από τις πρώτες κιόλας σελίδες μου κέντρισε το ενδιαφέρον και δε με άφησε να βαρεθώ με τις περιγραφές. Για παράδειγμα μέσα στο βιβλίο περιγράφει πώς ήταν η ζωή των ανθρώπων το 1963, κάτι που για ‘μένα ήταν καινούριο να το διαβάζω. Αν και ήταν λοιπόν όλα αρκετά αναλυτικά δε με κούρασαν καθόλου, ίσα ίσα με έκαναν να θέλω να διαβάζω όλο και περισσότερο.

Ας πω τώρα για το πιο βασικό κομμάτι σε κάθε βιβλίο, την υπόθεσή του. Το συγκεκριμένο βιβλίο λοιπόν είχε εξαιρετική υπόθεση, γεμάτη αγωνία, συγκίνηση σε πολλές σκηνές, αρκετό ρομάντζο αλλά όχι σαχλό και πολύ πολύ φαντασία όσον αφορά τα ταξίδια στον χρόνο. Από την αρχή είναι απίστευτα ενδιαφέρον επειδή έχει έναν συνδυασμό αληθινών γεγονότων και μη. Εξελίσσεται σταδιακά και πολλές φορές με άφησε πραγματικά με ανοικτό το στόμα για μερικά γεγονότα. Όπως ανέφερε και προηγουμένως είναι τρομερό το πάντρεμα της πραγματικότητας με τη φαντασία. Πολλές φορές σε κάνει πραγματικά να αναρωτιέσαι τι θα γινόταν αν τα πράγματα είχαν γίνει διαφορετικά. Σε αυτό το κομμάτι δεν μπορώ να αναφέρω πολλά για να μην μαρτυρήσω σημεία από την υπόθεση… Πάντως σκέφτηκα πάρα πολλές φορές τι θα μπορούσε να συμβεί στον κόσμο αν όντως υπήρχε μία χρονομηχανή που με αυτή θα μπορούσες να αλλάξεις τον κόσμο. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον…

Όσον αφορά τους χαρακτήρες, ο ήρωας ενώ στην αρχή παρουσιάζεται ως ένας ήσυχος άνθρωπος που προσπαθεί να αποφεύγει τους μπελάδες στη συνέχεια πραγματικά η ζωή τους αλλάζει εντελώς, αλλά και ο ίδιος. Κατά τη γνώμη μου ήταν εξαιρετικά συμπαθής, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Γενικότερα όπως και σε όλα του τα βιβλία ο King έχει κάνει λεπτομερέστατη περιγραφή των χαρακτήρων, της προσωπικότητάς τους, του τρόπου ζωής τους κτλ.

Για να κλείσω αυτήν την πρώτη μου ανάλυση για το βιβλίο «22/11/63» έχω να πω πως είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Από την αρχή μέχρι το τέλος έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και ξυπνά στον αναγνώστη πολλά συναισθήματα.  Φυσικά μπορώ να πω πλέον με σιγουριά ότι θα διαβάσω και τα υπόλοιπα βιβλία του που μάλλον είχα παρεξηγήσει στο παρελθόν, λόγω έλλειψης υπομονής. Το προτείνω ανεπιφύλαχτα!

Καλό διάβασμα!

Advertisements

2 thoughts on “22/11/63 – Stephen King

  1. Έχοντας διαβάσει όλα του τα βιβλία, μπορώ να πώ ότι το 22/11/63 είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, απο αυτά που ξεχωρίζουν. Αν πραγματικα σου αρέσει ο King, θα πρότεινα να διαβάσεις το αριστούργημα του, The Dark Tower. Είναι 7 βιβλία αλλά η διαδρομή απο την αρχή του πρώτου μέχρι και το τέλος του 7ου βιβλίου είναι ένα πραγματικό ταξίδι που σου μένει αξέχαστο.

    1. Έχω ήδη αγοράσει το πρώτο μέρος του Μαύρου Πύργου αλλά δεν το έχω ξεκινήσει ακόμα. Όταν το αρχίσω θέλω να διαβάσω όλα τα βιβλία μαζί, γι’ αυτό πρώτα θέλω να τελειώσω ό,τι άλλο έχω. Βέβαια μετά από αυτό που μου είπες, ότι είναι τόσο καλό, σκέφτομαι να το αρχίσω νωρίτερα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s