ΤΡΕΙΣ ΣΚΙΕΣ -CYRIL PEDROSA

Ο Γιοακίμ και οι γονείς του ζουν ευτυχισμένοι, σε μια κοιλάδα ανάμεσα στους λόφους, μακριά απ’ τον κόσμο και τα βάσανά του. Όταν ξαφνικά εμφανίζονται οι σκιές, απειλητικές και επίμονες, πατέρας και γιος αναγκάζονται να φύγουν για ένα ασυνήθιστο ταξίδι. Μπορείς, όμως, να αποφύγεις το αναπόφευκτο;

Οι «Τρεις σκιές» γεννήθηκαν από πραγματικό γεγονός που βίωσε ο συγγραφέας όταν στενοί του φίλοι έχασαν το παιδί τους σε πολύ μικρή ηλικία. Ο C. Pedrosa δημιούργησε μια δυνατή, γλυκόπικρη και συγκινητική ιστορία, τοποθετημένη σε παλαιότερη εποχή, για να μιλήσει για το δύσκολο θέμα τού θανάτου ενός παιδιού, την απεγνωσμένη προσπάθειά των γονιών του να το σώσουν και, όταν είναι πλέον σίγουρο πως αυτό δεν είναι δυνατόν, την άρνηση του πατέρα να δεχτεί την απώλεια -άρνηση που γίνεται εμμονή και οδηγεί σε παραλογισμούς.

***

Ένα υπέροχο, συγκλονιστικό graphic novel που θεωρώ ότι δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Ένα πρωινό ξεκίνησα για βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Όπως πάντα μπήκα σε μεγάλο βιβλιοπωλείο με σκοπό απλά να ρίξω μια ματιά, χωρίς να αγοράσω κάτι. Η αλήθεια είναι ότι από τότε που απέκτησα kindle έχω μειώσει κατά πολύ τις αγορές μου σε βιβλία, αλλά όχι σε graphic novel. Κάποια χρήματα που μου μένουν στην άκρη τα αφιερώνω στην αγορά graphic novel. Το συγκεκριμένο δεν το είχα ακούσει από κανέναν, ούτε είχα διαβάσει γι’ αυτό. Απλά το βρήκα μπροστά μου και μου φάνηκε ενδιαφέρον.

Αφού το αγόρασα διάβασα μερικά πράγματα γι’ αυτό. Για τις διακρίσεις και τα βιβλία που έχει πάρει και για το ότι ο δημιουργός του εμπνεύστηκε από ένα πολύ άσχημο γεγονός που συνέβη στο στενό του περιβάλλον. Όταν δύο στενοί του φίλοι έχασαν το παιδί τους.

Η ιστορία είναι πραγματικά συγκλονιστική έτσι όπως την έχει δημιουργήσει ο Pedrosa και σε φέρνει πολύ κοντά σε αυτό που συμβαίνει στους πρωταγωνιστές του βιβλίου και πιο πολύ στον πατέρα της ιστορίας. Σε βάζει σε πολλές σκέψεις που θα σου δημιουργηθούν όταν γίνεις γονιός ή αν είσαι. Τι χειρότερο για έναν γονιό από το να χάσει το παιδί του; Πώς βιώνει ο καθένας μας την απώλεια; Πόσο εύκολα αποδέχεσαι ένα τραυματικό γεγονός; Και τι συνέπειες έχει αυτό στη ζωή σου αλλά και τη ζωή των αγαπημένων σου προσώπων; Η διαφορετικότητα των ανθρώπων είναι συγκλονιστική. Δε βιώνουν με τον ίδιο τρόπο ένα γεγονός όσο τραυματικό κι αν είναι. Και μετά από αυτό θα υπάρξει λύτρωση; Θα μαλακώσει ο πόνος ή θα μάθουν να ζουν με αυτόν;

Όλα αυτά θα τα βρεις σε αυτήν την γλυκόπικρη ιστορία. Μέσα από το πολύ όμορφο σχέδιό του ο Pedrosa θα καταφέρει να σου μεταφέρει όσα θέλει για την απώλεια, τον φόβο, την μάχη για τους αγαπημένους, την άρνηση, τον θυμό και τέλος την αποδοχή.

Ακόμα κι αν δεν το γνώριζα θεωρώ ότι ήταν μία από τις καλύτερες επιλογές που έχω κάνει.