Ο ξένος -Albert Kamus

«… Αυτό που θα διαβάσει ο αναγνώστης στον Ξένο είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που, δίχως τίποτα το ηρωικό στη συμπεριφορά του, δέχεται να πεθάνει για την αλήθεια. Ένιωσα εξάλλου την ανάγκη να πω, κι ας μοιάζει παράδοξο, πως προσπάθησα ν’ αποδώσω με τον ήρωά μου το μόνο Χριστό που μας αξίζει. Είναι φανερό λοιπόν, μετά τις εξηγήσεις μου, ότι το είπα χωρίς πρόθεση βλασφημίας, απλώς και μόνο με την κάπως ειρωνική τρυφερότητα που δικαιούται να νιώθει ένας καλλιτέχνης για τα πρόσωπα που δημιουργεί».
ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ, 1954

***

Αυτό το βιβλίο με προβλημάτισε πάρα πολύ. Ήθελα πολύ καιρό να το διαβάσω, αλλά είχα κάποιους ενδοιασμούς. Θεωρούσα ότι δεν ήμουν έτοιμη γι’ αυτό. Επίσης είχα μεγάλη περιέργεια να δω αν θα μου προκαλέσει όλα αυτά τα συναισθήματα που προκάλεσε σε πολλούς αναγνώστες.

Μία πραγματικά μοναχική και αρκετά καταθλιπτική ιστορία, που ενώ δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, δηλαδή δεν έχει αγωνία ή ανατροπές που σε κάνουν να θες να το καταβροχθίσεις για να μάθεις τι θα γίνει στην συνέχεια, σου δημιουργεί τόσα πολλά συναισθήματα.

Συνεχώς συμβαίνουν στην ιστορία πράγματα κόντρα σε άλλα και ο ήρωας βρίσκεται σε μία συνεχή πάλη με τον εαυτό του αλλά και με την κοινωνία.

Η ιστορία ξεκινά με τον θάνατο της μητέρας του πρωταγωνιστή και με αυτό το γεγονός ουσιαστικά ξεκινούν όλα. Αποκαλεί τη μητέρα του «μαμά» παρόλα αυτά μας δείχνει με τη συμπεριφορά του ότι δεν του κόστισε καθόλου που έχασε τη μητέρα του, δεν δείχνει κάποιο συναίσθημα ή τουλάχιστον δεν μπορεί να το εξωτερικεύσει. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σε άλλα μέρη της ιστορίας. Ο πρωταγωνιστής δεν δείχνει κανένα συναίσθημα ούτε καν για την αγαπημένη του. Τα αντιμετωπίζει όλα με μία κυνικότητα. Ένας άνθρωπος κενός που ακόμα κι όταν διαπράττει ένα έγκλημα είναι σαν να μην έχει συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει. Αναπνέει αλλά δεν ζει. Ένας ξένος για όλους.

Είναι ένα αρκετά «βαρύ» και καταθλιπτικό βιβλίο αν και πολύ εύκολα γραμμένο. Σίγουρα θα σε βάλει στην διαδικασία να σκεφτείς πολλά για την κοινωνία, τις σχέσεις και τη μοναξιά που αντιμετωπίζουμε στην ουσία σε όλη μας τη ζωή. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσεις.